Čišćenje i Održavanje Kožnih površina

Vodič za Duži Vek Trajanja Kože

Koža koja čini Vaš novčanik, volan ili auto sedište je nekada bila živa. Ovaj materijal je sačinjen od prirodnih ćelija koje su nekada mogle da se obnavljaju ali su sada prezervirane i služe samo kao materijal. Čišćenje i održavanje kože je sastavni deo njene postojanosti; redovno raditi ovaj proces, ne samo da bi smo imali vizuelno lepu kožu nego da bi smo joj i produžili vek trajanja.

Zašto je važno čistiti i održavati kožu?

Koža je prirodni materijal koji, iako izdržljiv, zahteva pravilnu negu da bi zadržala svoje karakteristike i dugovečnost. Bez odgovarajuće pažnje, koža može postati suva, ispucala i izgubiti svoj sjaj. Redovnim čišćenjem i održavanjem ne samo da ćete poboljšati izgled vaših kožnih predmeta, već ćete im i značajno produžiti životni vek.

Slika pre i posle čišćenja crne kože automobila marke Mercedes.

Slika 1: Kožna sedišta pre i posle čišnja, očišćena koža je mat i suva na dodir.

Koraci za pravilno čišćenje i održavanje kože

1. Priprema površine

Pre nego što započnete čišćenje sa sredstvom i krpom, važno je ukloniti prašinu i krupnu prljavštinu sa površine kože poput mrvica i kamenčića, pogotovo u spojevima gde se najčešće skuplja krupna prljavština. Ovo možete postići suvom, mekom krpom ili usisivačem. Ovaj korak je ključan jer uklanja čestice koje mogu ogrebati kožu tokom čišćenja.

2. Korišćenje odgovarajućih sredstava

Za čišćenje kože koristite samo proizvode koji su formulisani za ovu namenu. Univerzalna sredstva za čišćenje mogu biti previše agresivna i oštetiti kožu. Postoje dva načina da očistite kožu:

Lagano čišćenje – za novu ili nedavno očišćenu kožu:

  1. Naprskajte sredstvo na mikrofiber krpu.
  2. Obrišite površinu sa vlažnom stranom krpe.

Dubinsko čišćenje kože – za stariju kožu koja nije duže vreme čišćena

  1. Naprskajte sredstvo na kožnu površinu.
  2. Iščetkajte kožu sa četkom za kožu.
  3. Obrišite suvom mikrofiber krpom.

3. Hidratacija

Nakon čišćenja, koži je potrebna hidratacija. Koristite balzam ili kremu za kožne površine kako biste nahranili kožu sa esencijalnim uljima. Ovi proizvodi štite kožu, čine je elastičnom i sprečavaju isušivanje i pucanje. Nanesite kondicioner u tankom sloju i utrljajte ga kružnim pokretima dok ga koža ne upije. Po potrebi nakon nanošenja možete obrisati kožu suvom krpom da skinete višak proizvoda. Dobra sredstva ostavljaju kožu suvom i glatkom na dodir bez visokog sjaja.

Saveti za održavanje kože

1. Izbegavajte direktno sunce

Sunčeva svetlost može izbledeti i isušiti kožu. Trudite se da kožne predmete držite dalje od direktne sunčeve svetlosti kada je to moguće, ili koristite zaštitne prekrivače.

2. Redovno čišćenje

Redovno čišćenje je ključno za očuvanje kvaliteta kože. Preporučuje se da se kožni predmeti čiste barem jednom mesečno, dok se intenzivnije čišćenje sa hidratacijom može vršiti svaka dva-tri meseca.

3. Korišćenje zaštitnih sredstava

Postoje specijalizovani sprejevi i balzami koji pružaju dodatnu zaštitu od vlage, prljavštine i drugih spoljašnjih uticaja. Upotreba ovih proizvoda može značajno smanjiti rizik od oštećenja.

Čišćenje Volana od Kože

Crni kožni volan automobila marke BMW

Slika 2: Kožni volan ankon čišćenja.

Volan od kože je često jedan od najviše korišćenih delova unutrašnjosti automobila, te je zbog toga podložan prljanju, znoju i uljima s ruku. Pravilno čišćenje volana ne samo da poboljšava njegov izgled već i poboljšava prijanjanje, što doprinosi sigurnijoj vožnji. 

Za početak, volan obrišite suvom, mekom krpom kako biste uklonili površinsku prašinu i prljavštinu. Zatim, nanesite sredstvo za čišćenje kože na čistu krpu i nežno obrišite volan, izbegavajući preterano stiskanje krpe na kožu. Nakon čišćenja, obavezno nanesite kondicioner za kožu kako biste zadržali mekoću i elastičnost kože. Redovno čišćenje i održavanje volana ne samo da produžava njegov vek trajanja već i pruža prijatnije i sigurnije iskustvo vožnje.

Čišćenje Bele Kože Obojene od Farmerica

Bela koža može biti posebno zahtevna za održavanje, a tragovi od farmerica su među najtvrdokornijim mrljama. Da biste efikasno očistili bele kožne predmete obojene od farmerica, važno je delovati brzo. Počnite tako što ćete nežno obrisati površinu suvom, mekom krpom kako biste uklonili površinsku prljavštinu. Zatim, koristite sredstvo za čišćenje kože.

Nanesite sredstvo na čistu, meku krpu i lagano trljajte mrlju kružnim pokretima, pazeći da ne pritiskate previše kako ne biste oštetili kožu. Ako mrlja ne nestane odmah, ponovite postupak nekoliko puta, ali budite strpljivi i pažljivi, po potrebi možete koristiti i četku za kožu. Nakon što uklonite mrlju, obavezno nanesite hidratantni balzam za kožu kako biste povratili njenu elastičnost i zaštitili je od budućih mrlja. Redovno održavanje i pravilna nega pomoći će vam da vaša bela koža zadrži svoj sjaj i čistoću.

Perforirana Koža

Sveže očišćeno kožno sedište automobila, perforirana crna koža.

Slika 3: Perforirana kožna sedišta nakon čišćenja i kodicioniranja.

Perforirana koža, prepoznatljiva po svojim malim rupicama, pruža bolju ventilaciju i udobnost, posebno u auto sedištima ali i nameštaju. Međutim, upravo te perforacije mogu postati mesto nakupljanja prašine i prljavštine.

Prilikom čišćenja perforirane kože, važno je koristiti mekanu četkicu i mikrofiber krpu kako biste uklonili čestice iz rupa. Nakon toga, nanesite sredstvo za čišćenje kože na meku krpu i pažljivo obrišite površinu, pazeći da sredstvo ne uđe u perforacije. Završite proces nanošenjem laganog sloja kodicionera kako biste sačuvali elastičnost i mekoću kože, a da pri tom ne zapušite perforacije.

Prevrnuta Koža

Prevrnuta koža, poznata i kao antilop, ima mekšu i plišaniju teksturu u poređenju sa klasičnom kožom, ali je i sklonija zaprljanju i mrljama. Za čišćenje prevrnute kože, koristite specijalizovane četke ili gumice za antilop kako biste nežno uklonili prljavštinu i mrlje bez oštećenja materijala.

Izbegavajte korišćenje vode ili tečnih sredstava za čišćenje, jer mogu ostaviti tragove ili promeniti teksturu kože. Nakon čišćenja, možete naneti sprej za zaštitu prevrnute kože kako biste je zaštitili od vlage i mrlja u budućnosti. Redovno održavanje prevrnute kože pomoći će da zadrži svoj luksuzni izgled i prijatan osećaj na dodir.

Najčešće greške u nezi kože

1. Korišćenje pogrešnih proizvoda

Jedna od najčešćih grešaka je korišćenje neodgovarajućih sredstava za čišćenje i održavanje. Proizvodi koji nisu namenjeni za kožu mogu oštetiti površinu i smanjiti njenu postojanost.

2. Ignorisanje mrlja

Mrlje na koži treba ukloniti što je pre moguće. Što duže mrlja ostane na koži, teže će biti da je uklonite bez ostavljanja tragova.

3. Nedovoljna hidratacija

Koža može izgubiti vlagu tokom vremena, što vodi do pucanja i oštećenja. Redovno korišćenje hidratantnih proizvoda je neophodno za očuvanje elastičnosti i sjaja kože.

  1. Ostaviti vlažne stvari na kožnoj površini

Izbegavajte da ostavite vlažne krpe ili peškire na koži, pogotovo ako stoji na suncu, ovo može trajno oštetiti kožu i učiniti je tvrdom kao drvo.

Trajna oštećenja kože

Ima situacija gde dođe do trajnih oštećenja kože, ispod se nalazi lista najčešćih oštećenja:

  1. Ispucala i istošena koža
  2. Usijana koža usled korišćenja
  3. Ošćećenje od cigarete
  4. Ogrebotine od oštrih predmeta
  5. Gubitak elastičnosti usled držanja vlažnih predmeta na koži
  6. Trajne fleke od farmerica, prosute hrane ili pića
  7. Nagrizanje kože usled agresivnih sredstava za čišćenje
Napukla koža sedišta automobila usled korišćenja

Slika 4: Kožna sedišta gde je levi vozačev jastučić trajno oštećen usled korišćenja.

Reparacija Kožnih Površina

  1. Male Popravke: Za manje ogrebotine ili pukotine, koristi se kožni kit i farba za kožu. Ovi proizvodi popunjavaju oštećenja i farbaju kožu kako bi se dobio rezultat sa što manjom intervencijom.
  2. Zamena Manjih Delova: Ako je deo kože trajno oštećen, moguće je zameniti samo taj deo. Na primer, ako je jedno jastuče sedišta oštećeno, može se zameniti samo sedišni deo, što je ekonomičnije od zamene celog sedišta.

Zamena Kožnih Površina

  1. Kompletna Zamena Tapacirunga: Kod većih oštećenja, kao što su velike pukotine na svih kožnim površinama što je često kod starih automobila i tokom restauracije oldtajmera, može biti potrebno zameniti čitavu kožnu površinu. Ovaj proces uključuje uklanjanje stare kože i tapaciranje novom kožom, što često zahteva stručnu pomoć kako bi se postigao dobar rezultat.

Zaključak

Pravilna nega kože zahteva malo truda, ali rezultati su višestruko vredni. Redovno čišćenje i hidratacija ne samo da čine kožu lepom na izgled, već i produžavaju njen vek trajanja. Koristite odgovarajuće proizvode i sledite preporučene korake za čišćenje i održavanje, i vaši kožni predmeti će vam služiti dugi niz godina.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *